Τα σημαντικά ...
   

ΡΗΓΑΣ ΒΕΛΕΣΤΙΝΛΗΣ-ΦΕΡΑΙΟΣ
1797-2007/250 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ

Κυρίες, Κύριοι,


Το έτος που διανύουμε, συμπληρώνονται 250 χρόνια από την ευλογημένη εκείνη μέρα κατά την οποία ο Θεός ευδώκησε να φέρει στη ζωή το Μεγάλο Έλληνα Επαναστάτη ΡΗΓΑ ΒΕΛΕΣΤΙΝΛΗ-ΦΕΡΑΙΟ.
Όλοι εμείς οι γνήσιοι απόγονοι του Μεγάλου Βάρδου της Ελευθερίας μας, οφείλουμε κλείνοντας γόνο ευλαβικό να τιμήσουμε την ιερή του μνήμη.
Όλοι εσείς, θα ενθυμείσθε την προσφορά μου κατά τη διάρκεια του έτους 1998 όταν εμείς όλοι τιμήσαμε το γεγονός της συμπλήρωσης 200 χρόνων από το θάνατο του ΡΗΓΑ (έκδοση της ΧΑΡΤΑΣ της ΕΛΛΑΔΟΣ και σχετικών βιβλίων, εορταστικές εκδηλώσεις, εκθέσεις).
Ο Εθνομάρτυράς μας ΡΗΓΑΣ ΒΕΛΕΣΤΙΝΛΗΣ-ΦΕΡΑΙΟΣ κατά τη διάρκεια της θρυλικής του πορείας από το Βελεστίνο στο Αγιονόρος, από τη Βασιλεύουσα-Κωνσταντινούπολη στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες και δη στη Ρουμανία, και από τη Βιέννη στο μαρτυρικό του σταθμό το 1798 στο Βελιγράδι, μας κληροδότησε έργα πνοής και Εθνικής υπερηφάνειας.
Μεταξύ όλων των επαναστατικών του έργων ξεχωρίζει η ΜΕΓΑΛΗ ΔΩΔΕΚΑΦΥΛΛΗ «ΧΑΡΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ» ένα συγκλονιστικό έργο καμωμένο με φαντασία και επιστημοσύνη που σκοπό είχε να αφυπνίσει, αλλά και να διδάξει τους σκλαβωμένους Έλληνες, θαύμα της τυπογραφίας για την εποχή, αλλά και περίσσιου κόπου και σοφίας του ΡΗΓΑ, που αναπαρίστανε την μεγάλη χώρα των ελλήνων, από την Κρήτη ως ψηλά του Δούναβη με λεπτομερειακή αναπαράσταση μνημείων, προσωπογραφιών, βασιλέων νομισμάτων που απορεί κανείς πως τα χώρεσε αυτή η χάρτα. Στο έργο αυτό ο ΡΗΓΑΣ θυμίζει αρχαία ονόματα πόλεων δίπλα από τα σημερινά, πολέμους και νίκες κατά των υπεναντίων, κάστρα και πόλεις, όλα μνημεία ενός περασμένου μεγαλείου. Ένα μεγαλείο και μια περίλαμπρη δόξα που χάθηκαν και που έπρεπε να ανακτηθούν στο νου και στην καρδιά των ραγιάδων. Κι ύστερα να αρχίσει ο αγώνας για την περιπόθητη ελευθερία. Ο ΡΗΓΑΣ ήθελε να σκορπίσει όλα τούτα που αποτύπωνε η ΧΑΡΤΑ στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια που ανθούσαν ελληνικές κοινότητες. Δεν το κατόρθωσε. Χάθηκε η ΧΑΡΤΑ, χάθηκαν τα βιβλία που τύπωσε από τη φωτιά της αυστριακής λογοκρισίας και από το φόβο της τουρκικής θηριωδίας. Ευτυχώς μας έμειναν ορισμένα αντίτυπα της ΧΑΡΤΑΣ, ένας Θεός ξέρει με πόσους κινδύνους των κατόχων του. Τη ΧΑΡΤΑ φιλοτέχνησε ο ΡΗΓΑΣ με τη βοήθεια του μεγάλου Βιενέζου χαράκτη Φρανσουά Μήλλερ σε 12 φύλλα διαστάσεων 50Χ70 εκ. τα οποία συνενούμενα αποτελούν ένα ενιαίο σύνολο 4,14 m2 (2,00Χ 2,7 τ.μ.).
Σήμερα εμείς μετέχοντες στον εορτασμό των 250 ετών από τη γέννηση του ΡΗΓΑ ΒΕΛΕΣΤΙΝΛΗ ΘΕΤΤΑΛΟΥ-ΦΕΡΑΙΟΥ ανατυπώσαμε τη μεγάλη χάρτα του σε δύο διαστάσεις 2Χ2 τ.μ. (διαστάσεις του πρωτότυπου σε ενιαίο σύνολο), σε περγαμηνή (0,64Χ0,75 εκ.), την επαναστατική Σημαία του, το Λάβαρο, το Χάρτη «Η ΒΑΣΙΛΕΥΟΥΣΑ-ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ, ΤΟ ΘΟΥΡΙΟ, ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ κ.α.» το Μονόφυλλο «Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» σε κατατομή (πολεμικές σκηνές).
Η προσπάθειά μας αυτή είναι μια ταπεινή προσφορά προς τη μνήμη αυτού του μοναδικού Ρωμιού, του οραματισμού της φιλίας και της αλληλεγγύης των Βαλκανικών λαών.
Η έκδοσή μας δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα, όπως άλλωστε αυτός ήταν ο σκοπός των προηγούμενων ανατυπώσεων-εκδόσεών μας (1994-1998).
Επιθυμούμε, απλώς, να ξαναζωντανέψουμε αυτό το όραμα. Ας μείνει ένα αγαπημένο όραμα. Σήμερα που η μικρή μας χώρα παλεύει με βαρβάρους, το μήνυμα του ΡΗΓΑ είναι πάντα επίκαιρο. Οι νέοι πρέπει α ανοίξουν τα μάτια τους, και προπαντός τα μάτια της ψυχής τους, και να νιώσουν αυτό το μεγαλείο της Ρωμιοσύνης όπως το ένιωσε ο Κολοκοτρώνης που έγραψε: «Ο ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ εστάθη ο μέγας ευεργέτης της φυλής μας, το μελάνι του θα είναι πολύτιμο ενώπιον Θεού, όσο το αίμα του άγιο, έγραψε τροπάρια άλλο πράγμα. εδημοσίευσε και φωτογραφία του τόπου μας, και εβλέπαμε τα Ολύμπια, αλλά παιγνίδια ελληνικά εις το Εξαμίλλι. Είχε η γεωγραφία του ζωγραφισμένα και τα πρόσωπα των παλαιών σοφών και ηρώων.»
Προσωπικά ο υπογραφόμενος επιδιώκοντας να αφυπνίσω έστω στο ελάχιστο δυνατό την ψυχή και την καρδιά όλων μας, προσφέρω τις καλές  μου υπηρεσίες για τη διοργάνωση σχετικών εορταστικών εκδηλώσεων (διαλέξεις, θεατρικά δρώμενα, ποιήματα, τραγούδια, εκθέσεις χαρτών, βιβλίων, προσωπογραφιών του ΡΗΓΑ και σχετικών παραστάσεων).
Με την ευχή και τη βάσιμη ελπίδα της δικής σας ευμενούς ανταπόκρισης.

Σας χαιρετώ με τιμή
Γεώργιος Α. Μητράγκας
Καθηγητής Εφαρμογών Βιβλιοθηκονομίας

 


 

 ΡΗΓΑΣ ΒΕΛΕΣΤΙΝΛΗΣ-ΦΕΡΑΙΟΣ
1757-2007/250 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ
ΜΝΗΜΕΙΩΔΗ ΕΡΓΑ
του ΡΗΓΑ

 • «ΧΑΡΤΑ της ΕΛΛΑΔΟΣ» Βιέννη 1797 σε διαστάσεις του πρωτοτύπου 2Χ2 τ.μ. σε ενιαίο σύνολο ανατυπωμένη. Έγχρωμη σε μουσαμά. Αριθμημένη έκδοση δύο (2) σειρές 42 αντίτυπα όσα τα έτη της ζωής του ΡΗΓΑ και διακόσια πενήντα (250) αντίτυπα όσα τα έτη από τη γέννησή του. Τιμή 270 + ΦΠΑ 23% παράδοση σε 3-5 ημέρες.

«ΧΑΡΤΑ» - Ειδική συλλεκτική έκδοση

Διαστάσεις 0,65Χ0,75 εκ. έγχρωμη. Τιμή 5 + ΦΠΑ 23%.

 • Η «ΒΑΣΙΛΕΥΟΥΣΑ» - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ (χάρτης 1796) που χαρτογραφήθηκε από τον ίδιο το ΡΗΓΑ καθώς παρέμεινε τέσσερα (4) χρόνια στην Κωνσταντινούπολη. Τιμή 5 ευρώ + 23% ΦΠΑ.
 • Η «ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ» 2,10Χ1,30 τ.μ. Αριθμημένη έκδοση, σειρές δύο (2), 42 αντίτυπα όσα τα έτη της ζωής του ΡΗΓΑ και διακόσια πενήντα (250) αντίτυπα όσα τα έτη από τη γέννησή του. Τιμή 80 ευρώ + 23% ΦΠΑ.

Κατασκευή-επιστημονική παρουσίαση της «ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΙΑΣ» του ΡΗΓΑ. (Η φωτογράφηση της Σημαίας λήφθηκε προς 25 ετών από ειδικό κώδικα βιβλιοθήκης της Ρουμανίας).

  • Αναφορά στο σύνταγμα του ΡΗΓΑ,
  • Επιστημονικές Ανακοινώσεις,
  • Καταγραφή-σχεδίαση σε κώδικα Βιβλιοθήκης της Ρουμανίας
 •  «ΤΟ ΛΑΒΑΡΟ» 1,30Χ0,80 τ.μ. Προσωπική μας σχεδίαση. Αριθμημένη έκδοση σειρές δύο (2), 42 αντίτυπα όσα τα έτη της ζωής του ΡΗΓΑ και διακόσια πενήντα (250) αντίτυπα όσα τα έτη από τη γέννησή του. Τιμή 50 ευρώ + ΦΠΑ 23%
 • Μονόφυλλο. «Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» Βιέννη 1797. Διαστάσεις 0,32Χ0,70 εκ. Έγχρωμη αριθμημένη έκδοση σε διακόσια πενήντα (250) αντίτυπα. Τιμή 5 ευρ'ω + 23% ΦΠΑ. Η έκδοση θα κυκλοφορηθεί εφ' όσον συμπληρωθούν διακόσιες πενήντα (250) τουλάχιστον προεγραφές συνδρομητών

 

 • Το ΣΥΝΤΑΓΜΑ του ΡΗΓΑ
 • Επιστημονικά βιβλία: Εκδόσεις του ΡΗΓΑ και Εκδόσεις της Επιστημονικής Εταιρίας Μελέτης: «ΦΕΡΩΝ - ΒΕΛΕΣΤΙΝΟΥ - ΡΗΓΑ»
 • Επιστημονική μας έκδοση για το έργο και τις δραστηριότητες του ΡΗΓΑ έκδοση 1998 15?

 

   

 

   
Αρχική | Προφίλ | Βιβλία | Δραστηριότητες | Νέα | Επαφή | Σημαντικά
©2005/6 Κείμενα: Μητράγκας A.Γεώργιος, Διευθύνων Σύμβουλος, Αγνώστου Στρατιώτου 25, Περαία Θεσσαλονίκης, Τ.Κ. 57019, τηλ. 2310274417, κιν.6944292569. 6958468758
Ταχ. επικοινωνία μόνο στη: Τ.Θ. 1521 Τ.Κ. 25006, Θεσσαλονίκη. email: info@rare-books.gr